Bacon, ikke lavkarbo

Posted on Updated on

Du trenger ikke ødelegge for miljøet og verdens fattige selv om du spiser lavkarbo.

2011 var året avisene gikk fullstendig banans med lavkarbo-artikler, og i dag klinker VG til med nok ei forside. Før handlet artiklene om at lavkarbo var himmelen, nå handler de om at lavkarbo er helvete. Mye av kritikken er sikkert berettiget, slankedimensjonen bryr meg midt i ryggen. Men: deler av kritikken handler om at lavkarbo «tyner miljøet og gjør det lite fett for verdens sultende» (http://blogg.aftenposten.no/ekern/2011/10/07/er-du-menneskehetens-suv/). Dette er ikke nødvendigvis riktig.

Det er fult mulig å spise lavkarbo uten å ødelegge for klima og verdens fattige. Det finnes mange forskjellige matvarer som er lavkarbo, og spørsmålet er hvilke av disse du velger.

Dessuten: Det er ikke for lite mat i verden. Tvert i mot, ofte er det et problem at det er for mye. I mange fattige land er det et enormt potensiale for å øke produksjonen på bærekraftig vis, på de åkrene som allerede er i bruk. Problemet er manglende lønnsomhet og forutsigbarhet sier FN, som derfor mener at rike land må legge om sin landbruks- og handelspolitikk. Landbruksstøtten bør stimulere til et langsommere og mer bærekraftig og dyrevennlig landbruk i rike land, som er på vei mot industrilandbruk (les mer her: https://heikaare.wordpress.com/2011/08/22/overflod-av-mat/ ).

Problemet er altså ikke produksjonskapasitet for mat. Problemet er klima. Kjøtt og meieriprodukter er klimaverstinger, og forbruket må ned. Men det finnes jo mye annen mat som også er lavkarbo, eksempelvis: bønner, linser, noe fisk, nøtter, erter, avokado, grønne grønnsaker og olivenolje (jeg har ikke full oversikt her, så korriger meg gjerne). Denne typen lavkarbo kan du altså spise med god samvittighet. Hvis du skal slanke deg, er det sikker ikke så dumt å bevege seg litt også.

Reklame